Balzamikový ocet pochází z italské Modeny




Kategorie: Potraviny | 28.8.2011

Balzamikový ocet, který patří mezi základní ingredience světově proslulé italské kuchyně, můžeme koupit také u nás. Možná Vám připadá na ocet poněkud dražší, ale vyšší cenu vyváží svou kvalitou. Ne nadarmo na něho ve slunné Itálii nedají dopustit.

Ocet s tradicí
Balzamikový ocet (v originálním znění aceto balsamico), který se vyrábí z moštu vinných hroznů, patří mezi nejcennější druhy octa. Jak samotný název napovídá, balzamiko pochází z Itálie, kde ho má v kuchyni snad každý. Na našem trhu se můžete setkat s mnoha lahvičkami, které se chlubí etiketou s nápisem aceto balsamico, ovšem pravé balzamiko je pouze z italské Modeny. Pokud netrváte na originále, a přesto si chcete dopřát kvalitu, vyhněte se těm nejlevnějším octům a dejte přednost biokvalitě z hroznů bez chemického ošetření. 

Balzamiko v kuchyni
Balzamikový ocet obsahuje vinný ocet, hroznovou šťávu, zkaramelizovaný cukr, vodu a přírodní arómata. V kuchyni má velmi široké uplatnění, od zeleniny, přes maso a ryby, až po omáčky, které zjemňuje. Balzamikový ocet je charakteristický svou výraznou sladkokyselou chutí. Vždy ho přidáváme až v poslední fázi přípravy pokrmů. Lahev skladujeme na suchém a temném místě. Usazeniny na dně lahve nemají vliv na kvalitu. Ve srovnání s běžnými druhy octa je balzamiko podstatně dražší, to však vykompenzuje jeho kvalita, stejně jako fakt, že ho stačí přidávat do pokrmů po kapkách. Za vyšší cenou stojí kvalita používaných surovin, náročný postup a dlouhá doba zrání.

Čím starší, tím lepší
Pravý balzamikový ocet se vyrábí následujícím způsobem: Z vymačkané hroznové šťávy se vaří sirup, který se přelije do sudů s octovým zákvasem, kde zraje několik let. Zde platí pravidlo čím delší doba zrání, tím kvalitnější ocet. Podle doby zrání se dělí balzamiko do tří kategorií, přičemž nejhodnotnější je ocet označený jako extra vecchio (velmi starý), který zraje v sudech celé čtvrt století.

Elixír zdraví a mládí
Balzamikový ocet prospívá našemu zdraví. Je bohatý na antioxidanty a draslík. Díky tomu přispívá k vyplavování škodlivin z těla a působí proti karcinomu. Používá se v boji proti alergiím a zánětům. Dále stimuluje tvorbu kolagenu, čímž zpomaluje stárnutí pleti, pomáhá odbourávat tuk a optimalizovat hladinu cholesterolu. Abyste byli zdraví a mladí, stačí Vám jen pár kapek balzamikového octa denně.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.