Batáty jsou nejvýživnější zelenina




Kategorie: Potraviny | 18.2.2013

Batáty jsou sladké brambory, které stejně jako klasické brambory pocházejí z Ameriky. S bramborami je však nepojí žádný příbuzenský vztah. Lilek brambor pochází z čeledi lilkovitých, zatímco batáty jsou plody povijnice bátové z čeledi svlačcovitých. V kuchyni však mají podobné využití.

Co obsahují batáty
Batáty neboli sladké brambory jsou považovány za nejvýživnější zeleninový druh. Jejich energetická hodnota je přibližně o polovinu vyšší než kalorická hodnota brambor. Batáty jsou také větší, váha plodů se pohybuje od půl kilogramu do tří kilogramů. Velké plody mohou vážit i 5 kg. Batáty obsahují vodu, škroby, glukózu, fruktózu i sacharózu. Jsou rovněž bohatým zdrojem vitamínů, vlákniny a minerálních látek, především železa. Vzhledem ke svému složení, dobré stravitelnosti a sladké chuti jsou batáty vhodným příkrmem pro kojence.   

Batáty v kuchyni
Batáty mají v kuchyni podobně jako brambory mnohastranné využití. Nejčastěji se však pečou nebo zapékají. Na vaření je vhodná především jejich červená odrůda. Pokud si chcete připravit pečené batáty, omyjte je, překrojte, lehce posolte a upečte v troubě. Podávejte polité máslem se zakysanou smetanou.      

Foto: Michal Tomášek

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.