Bulgur – zdravá celozrnná pšenice




Kategorie: Potraviny | 7.1.2013

Bulgur je lámaná celozrnná pšenice, kterou koupíte nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také ve větších obchodech. Jedná se o vysoce hodnotnou potravinu, která má v kuchyni široké uplatnění. Bulgur je zdravá alternativa bílé pšeničné mouky a strouhanky.

Bulgur pro zdraví
Bulgur je v české kuchyni poměrně neznámá, zato však velmi zdravá potravina. Obsahuje velké množství vlákniny, minimum tuku a celou řadu zdraví prospěšných látek, např. vitamín A, hořčík, železo a fosfor. Vzhledem k tomu, že bulgur nenadýmá, je vhodný také pro batolata a kojící ženy. 

Bulgur v kuchyni
A jak se bulgur v kuchyni používá? Bulgur nachází své uplatnění jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Jeho příprava je snadná. Požadované množství smícháte s vodou v poměru 1 ku 3 a necháte cca 1 hodinu, aby se voda vsákla. Pak už je bulgur připraven k další úpravě – například jako součást nádivky, směsi do lasagní nebo do karbanátků. Dále se využívá jako příloha k masu a rybám podobně jako kuskus. Bulgurem můžeme zahustit guláš i polévku.      

Foto: Pixmac.cz

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.