Glykemický index potravin tabulka




Kategorie: Potraviny | Zdraví | 11.2.2013

Glykemický index potravin je hodnota udávající obsah cukrů. Potraviny s vysokým glykemickým indexem výrazně zvyšují hodnotu krevního cukru. Chronicky zvýšená hladina krevního cukru vede k obezitě, je rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárních onemocnění a je rovněž nežádoucí pro lidi trpící cukrovkou.

Význam glykemického indexu
Glykemický index je hodnota udávající schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu cukru v krvi. Jako referenční hodnota se používá glukóza, která má hodnotu GI 100. Čím je glykemický index vyšší, tím více cukrů daná potravina obsahuje. Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem by se proto měli vyvarovat především lidé trpící nadváhou, některým onemocněním kardiovaskulárního systému nebo cukrovkou. Naproti tomu konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem je pro ně vhodná a pomáhá předcházet civilizačním chorobám.

Glykemický index potravin tabulka
Pro představu, kolik cukru obsahují běžné sacharidové potraviny, jsme pro Vás připravili následující tabulku: 

glukóza   100
smažené hranolky  95
vařená mrkev  85
čipsy   80
slazené müsli   70
celozrnné pečivo 65
banány   65      
batáty   50
těstoviny  45
celozrnné těstoviny 40
fazole   30
hořká čokoláda  22
brokolice, lilek   10
kořenová zelenina, zelí 10

Dietní režim
Tabulka glykemického indexu má význam také v případě, že držíme dietu. Podle odborníků na hubnutí je v případě dietního režimu vhodná konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem. Potravin s vysokým glykemickým indexem bychom se naopak měli vyvarovat.

Foto: Vaxa.com

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.